Son yıllarda gündeme gelen süt tozunun kanserojen olduğu tartışmalarına bir yanıt da veterinerlik fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Hecer’den geldi. Dr. Hecer, “Süt tozu içindeki kazein maddesi kanserojen değildir, süt proteinidir.” dedi.
Yakındoğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğrt. Üy. Prof. Dr. Canan Hecer, son günlerde kamuoyunda gündeme gelen Kazein maddesinin bir süt proteini olduğunu söyledi.
Canan Hecer, “Kulaktan kulağa dolaşan bilgi kirliliğinin aksine kazein kanserojen değildir, bir süt proteinidir. Sütte yaklaşık olarak yüzde 3.5 civarı olan proteinin yüzde 3’ e yakını kazein, gerisi de serum proteinleridir. Üstelik kazein biyolojik değeri tam bir proteindir.Yani vücudumuzda sentezlenemeyen proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin önemli bir kaynağıdır. Süt bu önemli aminoasitleri, yeterli ve dengeli bir düzeyde içerir.Bitkisel proteinlerin aksine hem büyümemizi hem de yaşamımızı devam ettirmemizi sağlar. Bu yüzden bebeklerin yegâne besini süttür” dedi.
‘SÜTÜ BUHARLAŞTIRDIĞINIZDA KALAN MADDE SÜT TOZUDUR’
Süt tozu ile ilgili Hürriyet.com.tr’den Buse Özel’e konuşan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı, kimya mühendisi Samim Saner de şunları söyledi: Süt tozu ile süt arasındaki tek var birinde su var birinde yok. Sütün içindeki suyu buharlaştırdığımız vakit kalan maddeye süt tozu diyoruz. İçinde sütün dışında başka hiçbir madde yok ki. Burada sütün yüzde yüz aynısı dolayısıyla bu ürünün de kanserojenlikle alakası yok. Böyle bir şey duyulmuş bir şey değil. Süt ve süt tozu aynı şeydir. Süt tozunun içine su koyarsanız süt olur. Sütün yararı ne kadarsa süt tozunun yararı da o kadardır.
“SÜTTOZU KANSEROJEN DEĞİLDİR”
Prof. Dr. Hecer, diğer peynirlerin yapımında olduğu gibi hellim üretiminde de sütten peynirin oluşması için kazeinin asit ya da enzimle pıhtılaştırılması gerektiğini ve bu işlemin olabilmesi için de sütte bulunan kazeinin yeterli olduğunu belirtti.
Bazen özellikle sütün kuru maddesinin düşük olduğu durumlarda,peynirlerin yapımında sınırlı ölçüde süt tozundan yararlanıldığının altını çizen Prof. Dr. Hecer, “Bu, peynirin yapısını iyileştirir ve randımanını arttırır. Burada da genelde düşük ısıl işlem uygulanarak elde edilen serum proteinlerinin etkisinden yararlanılır. Tabi ki kullanılan süttozu da kanserojen değildir. Sadece peynire değil dondurma, çikolata ve birçok süt içeren ürüne de teknolojisi gereği katılabilir” ifadelerinde bulundu.
hürriyet