Akawi, Ackawi, Akawieh ya da Ackawi olarak da bilinen Akkawi peyniri Filistin’in Aker yöresine özgü bir Orta Doğu peyniridir.Arapça’da Akkawi Akka’dan gelen anlamında kullanılmaktadır. Bu yarı sert, pürüzsüz yapıdaki, tuzlu, lezzetli yöresel peynir çoğunlukla salamura ile birlikte tenekelerde ambalajlanmakta olup tek parça halinde vakumlu ambalajlarda da sunulmaktadır. Levant bölgesinde çok popüler olan Akkawi peyniri taze olarak sofralarda tüketildiği gibi çeşitli taze ve kuru meyvelerle de iyi uyum gösterir.
Peynir genellikle pastörize edilmiş inek sütü ile yapılır ancak keçi veya koyun sütü ile de yapılabilir. Filistin, Lübnan, Ürdün, Suriye ve Kıbrıs gibi ülkelerde öğle ve akşam yemeklerinde büyük ölçüde yumuşak bazlama türü ekmeklerle tercih edilen Akkawi peyniri eriyebilme özelliği sayesinde mozarella , feta ya da mizithra peynirleri gibi de sıcak olarak tüketilebilmektedir. Peynir aynı zamanda yüksek erime direnci ve elastikiyeti sayesinde çok iyi bir tava peyniridir. Üretildikten sonra uygun ortamda 1 yıl kadar saklanabilir.